Regulering bremser innovativ finansteknologi
DEBAT: “Ofte implementeres detailkrav med så korte tidsfrister, at vi må gå i gang med it-udviklingen, før vi kender alle kravene. Det giver ineffektive udviklingsprocesser,” skriver Kurt Nørrisgaard, adm. direktør i BEC, i et debatindlæg i Børsen i dag.
En stor del af finanssektorens it-investeringer går til at leve op til en strøm af nye regler som MiFID II, PSD2, IFRS 9 og GDPR. Det sluger ressourcer fra investeringer i innovativ teknologi, der kunne gavne borgere og virksomheder.
Alene BEC forventer i 2018 at investere over 250 mio. kr. i nye it-løsninger til compliance til de 30-40 pengeinstitutter, der helt eller delvist bruger vores bankplatform. Det er BEC’s største investering i compliance nogensinde – over fire gange mere end i 2012.
Det er væsentligt og rimeligt, at vi understøtter det danske samfunds forventninger til finanssektoren. Vi gør det gerne.
Men mængden af ny regulering har været voldsom i de senere år, og ofte implementeres detailkrav med så korte tidsfrister, at vi må gå i gang med it-udviklingen, før vi kender alle kravene.
Det giver ineffektive udviklingsprocesser. Desuden er finanssektoren – af gode grunde – omfattet af stramme krav til sikkerhed og stabilitet, som er svære at holde på omdrejningshøjde med nye teknologier som cloud. Eksempelvis ville andre sektorer nok blive overraskede over omfanget af aftalegrundlag, governance og dokumentation, der var nødvendige i BEC og pengeinstitutterne, før vi i 2017 kunne gå i gang med at flytte almindelige mail- og office-programmer i skyen på en internationalt anerkendt platform.
Vi går glip af digital innovation
Det generelle reguleringspres og kravene til it-outsourcing medfører spild af ressourcer, som vi hellere havde investeret i at innovere og konkurrere på de nye digitale muligheder, der f.eks. vokser ud af PSD2. BEC ser derfor meget frem til resultaterne af regeringens og sektorens eftersyn af den finansielle regulering, og det glæder os, at regeringen i sidste uge annoncerede et eftersyn af reglerne for it-outsourcing i finansielle virksomheder, som i dag gør det tungt og langsommeligt at udnytte cloudteknologier.
Ved ny regulering bør lovgivere i Danmark og EU desuden være kritiske over for omfanget og sikre mere rimelige implementeringsperioder, også efter reguleringens detaljerede krav er fastlagt.